Niedawno firma DETEEM została poddana audytowi certyfikującemu zgodność ze standardem BRC Food ver. 8 Food. Proces zakończył się pozytywną rekomendacją, co w znaczący sposób wpływa na prestiż należącej do Danuty Szpurtacz firmy.
Standard BRC to dokument opracowany w XX wieku w Wielkiej Brytanii. Miał on wówczas na celu sformułowanie wszelkich wymagań wobec zakładów spożywczych, dostarczających żywność do brytyjskich marketów. Tamtejsze Konsorcjum Detalistów przygotowało wspólny system pod nazwą ,,BRC – Global Standard Food”. Pierwszą wersję opublikowano w 1998 roku, a obecnie światło dzienne ujrzało jej ósme wydanie. Aby uzyskać certyfikat, należy spełnić niezbędne do tego kryteria. Wszystko jest rzetelnie sprawdzane podczas audytu. Raport z niego jest przekazywany do jednostki certyfikującej, gdzie podlega ostatecznej weryfikacji.
Firma DETEEM, mająca główną siedzibę w Kowalewie przeszła audyt pomyślnie.
Oznacza to, że otrzymała certyfikat BRC Food ver. 8 Food. Cały proces wraz ze stałym nadzorem nad dokumentacją prowadziła Katarzyna Krzak. – Dokument ten niesie za sobą wiele korzyści i jest potwierdzeniem rzetelności naszej firmy. Dzięki jego uzyskaniu otwierają się przed nami nowe możliwości – mówi Katarzyna Krzak, pełnomocnik ds. jakości.
– Spełniając wszelkie normy, będziemy istotnym graczem podczas wyboru dostawców przez duże sieci handlowe. Wraz z załogą, cieszymy się, iż produkowane przez nas mięso jest nie tylko smaczne, ale bezpieczne i spełnia najwyższe normy oraz oczekiwania konsumentów – mówi Danuta Szpurtacz, założycielka marki DETEEM.